1η Συνεδρίαση Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης της Περιφέρειας Αττικής


1η Συνεδρίαση Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης της Περιφέρειας Αττικής Εκτύπωση
Το στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής για τα επόμενα χρόνια, που καθιερώνεται για πρώτη φορά με τον Καλλικράτη, βρέθηκε στο επίκεντρο της 1ης συνεδρίασης της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης, οι εργασίες της οποίας πραγματοποιήθηκαν χθες, Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011, στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Μεταφορών στο Χολαργό, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, Δημάρχων και φορέων. 
Όπως επισήμανε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, η Επιτροπή Διαβούλευσης προσφέρει για πρώτη φορά τη δυνατότητα συγκροτημένης, θεσμοποιημένης και ανοικτής συμμετοχής και ανταλλαγής επιχειρημάτων με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας.
Ο κ. Σγουρός, τόνισε ακόμη ότι «παρά το γεγονός ότι η επιτροπή έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα,  οι αρμοδιότητές της είναι πολύ σημαντικές, αφού για πρώτη φορά καθιερώνεται θεσμοθετημένα ανοικτός διάλογος και επικοινωνία μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης και μεταξύ φορέων και πολιτών». «Στο χέρι μας είναι αυτό να το αξιοποιήσουμε και να δώσουμε κύρος και ουσία στο περιεχόμενό της», πρόσθεσε.
«Για την Περιφέρεια Αττικής, όπου παράγεται το 65% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος και ζει ο μισός σχεδόν πληθυσμός της χώρας, το στοίχημα που έχουμε μπροστά μας είναι πολύ μεγάλο» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης. «Εμείς θέλουμε να συμβαδίζουμε και να εκφράζουμε τις τοπικές κοινωνίες. Θέλουμε να κάνουμε έργα αναγκαία και χρήσιμα για τους πολίτες. Και αυτό δεν μπορεί ποτέ να επιτευχθεί με σχεδιασμούς μέσα από το γραφείο, όσο καλοί κι αν είναι. Πρέπει να βγούμε και να αφουγκραστούμε την κοινωνία και τα προβλήματά της. Να ακούσουμε τις ανάγκες της, ειδικά αυτές τις δύσκολες ώρες που ο κοινωνικός ιστός δοκιμάζεται και οι πολίτες ασφυκτιούν από την οικονομική κρίση».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διαβούλευσης Περιφέρειας Αττικής και Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα της Περιφέρειας Αττικής, κ. Κώστας Παπαντωνίου, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τον κ. Σγουρό για την τιμή και την πρόκληση να προεδρεύει της Επιτροπής, είπε ότι η συμμετοχή, η δημοκρατία και η διαβούλευση αποτελούν στρατηγικό πολιτικό ζήτημα. Πρόσθεσε, δε, ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη η ουσιαστική λειτουργία του θεσμού αυτού.
Τόνισε ότι στην εποχή της κρίσης, όπου οι προβλέψεις για το 2012 είναι δυσμενείς για την Ελλάδα και η Ευρώπη κινείται σε δύο ταχύτητες, πρόταση διεξόδου είναι η περιφερειακή ανάπτυξη. Έχει τονιστεί κατ' επανάληψη ότι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού είναι στρατηγικής σημασίας για την αλλαγή των μέχρι σήμερα δεδομένων. Ειδικά, όταν ο στρατηγικός αναπτυξιακός σχεδιασμός και το επιχειρησιακό σχέδιο στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Δήμων της Περιφέρειας έχει τη σύμφωνη γνώμη της κοινωνίας. Το σχέδιο αυτό φιλοδοξεί να είναι η πυξίδα για τα επόμενα τρία χρόνια, να είναι η νέα κοινωνική αναπτυξιακή συμφωνία.
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, εισηγήθηκαν και τα επιστημονικά στελέχη της Ε.Ε.Τ.Α.Α. (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης), τα οποία συνεργάστηκαν με τις υπηρεσίες και τα στελέχη της Περιφέρειας, προκειμένου να εκπονηθεί ο Στρατηγικός Σχεδιασμός.
Οι επιστήμονες της Ε.Ε.Τ.Α.Α. με επικεφαλής τη συντονίστρια της ομάδας για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό, κ. Βίκυ Φλέγκα, αφού παρουσίασαν τη μεθοδολογία με την οποία συντάχθηκε ο Στρατηγικός Σχεδιασμός, απάντησαν σε πολλές διευκρινιστικές ερωτήσεις των παρισταμένων μελών της Επιτροπής. Η κ. Φλέγκα εξέφρασε την ελπίδα ότι τα αποτελέσματα θα είναι  καρποφόρα προς όφελος των κατοίκων της Αττικής και χαρακτήρισε ως εξαίρετη τη συνεργασία που είχε με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής.
Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων κ. Δ. Κωνσταντάρας από το ΛΑΟΣ, κ. Π. Καμάρας από τη Δημοκρατική Συμμαχία, ο κ. Δ. Βαρελάς από τη Δημοκρατική Αριστερά, ο κ. Ο. Κολοκούρης από τους Οικολόγους Πράσινους και των παρατάξεων της Περιφέρειας Αττικής κ. Γρ. Ζαφειρόπουλος από την παράταξη Αττική - Νέα Προοπτική, κ. Ν. Αθανασίου από το Άρμα Πολιτών, κ. Χ. Καραθάνος από την Αττική Οδό, κ. Κ. Διάκος από την Αττική - Οικολογική Απάντηση και ο Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα, κ. Κ. Μανιάτης, οι οποίοι τόνισαν τη σημασία του κοινωνικού διαλόγου για την κατάρτιση του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής για την ανάπτυξη, το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής, την κοινωνική προστασία και κοινωνική πολιτική, τη δημόσια διοίκηση κλπ.
Τοποθετήθηκαν, επίσης, οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης Α' βαθμού, Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι, οι οποίοι επισήμαναν την κρισιμότητα και τη σπουδαιότητα του Στρατηγικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας, καθώς συνδέεται άμεσα με έργα υποδομής στους Δήμους τους, αλλά και με πρωτοβουλίες της Περιφέρειας που αφορούν στην κοινωνική πολιτική, την προστασία του περιβάλλοντος, την ποιότητα ζωής, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.
Οι Δήμαρχοι επισήμαναν ότι η Περιφέρεια καλείται να δράσει σε μια περίοδο δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, η οποία - μεταξύ των άλλων - συρρικνώνει διαρκώς τα έσοδα της Αυτοδιοίκησης. Δήμαρχοι, όπως ο κ. Χρ. Κορτζίδης του Ελληνικού-Αργυρούπολης, ο κ. Δ. Μπουραΐμης της Φυλής, ο Δήμαρχος Σαλαμίνας, κ. Γ. Τσαβαρής, και ο Δήμαρχος Ωρωπού, κ. Ι. Οικονομάκος, έθεσαν ζητήματα όπως τι θα γίνει με το χώρο του Αεροδρομίου Ελληνικού, των απορριμμάτων, των παραλιακών μετώπων της Αττικής, καθώς και άλλων τοπικών προβλημάτων. Οι Αντιδήμαρχοι κ. Δ. Κουλούκης από τον Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας και κ. Στ. Αλμπάντης από τον Δήμο Ασπροπύργου έθεσαν, επίσης, ζητήματα τοπικής ανάπτυξης.
Στη συνέχεια, το λόγο πήραν οι εκπρόσωποι φορέων, όπως ο κ. Γ. Τσιφόρος από την ΠΑΣΕΓΕΣ, ο κ. Κ. Καμπόλης από το Σύνδεσμο Επιχειρηματιών, αλλά και από κοινωνικούς φορείς, όπως ο κ. Α. Ρούβας από το ΔΙΑΖΩΜΑ, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα συνεργασίας της Περιφέρειας με οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς, προκειμένου να προχωρήσουν πρωτοβουλίες και έργα που τονώνουν την ανάπτυξη, τον τουρισμό και την ποιότητα ζωής.
Αποφασίστηκε να συνεχιστεί η διαδικασία του διαλόγου σε όλα τα επίπεδα, να ιεραρχηθούν οι προτεραιότητες και να προσδιοριστούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης για την άμεση υλοποίηση των στόχων.
Οι απόψεις που κατατέθηκαν θα επεξεργαστούν από την αρμόδια επιστημονική ομάδα και θα ληφθούν υπόψη στο τελικό κείμενο του Στρατηγικού Σχεδίου, που θα έρθει τον Ιανουάριο για ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.