Προς: Κυρία Εύη ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
Υφυπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων
ΘΕΜΑ: << Συνενώσεις-Ιδρύσεις Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2011-2012>>
Κυρία Υφυπουργέ
Αναφορικά με την με αριθμ.11136/ΔΕ εγκύκλιο σας και την με αριθμ.138/28/1/2011 επιστολή σας σχετικά με τις συνενώσεις –Ιδρύσεις Σχολικών Μονάδων , σας παραθέτουμε τα παρακάτω:
Λαμβάνοντας υπ΄ όψιν την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο μας ( Δήμος ΠΑΛΛΗΝΗΣ-Δημοτικές Ενότητες Ανθούσας- Γέρακα-Παλλήνης ) και τις πραγματικές ανάγκες που διαμορφώνονται για την ορθή γεωγραφική κατανομή και λειτουργία Σχολείων και ίδρυση και λειτουργία νέων Σχολικών Μονάδων, σας εκθέτουμε τα εξής:
Α. Σύμφωνα με τα δημογραφικά δεδομένα ο νέος Δήμος Παλλήνης, λόγω ραγδαίας οικιστικής ανάπτυξης εμφανίζει μια τεράστια και πρωτοφανής πληθυσμιακή αύξηση την τελευταία δεκαπενταετία. Η επίσημη απογραφή του 2001, είχε ήδη καταγράψει σημαντική πληθυσμιακή μεταβολή με ραγδαία πληθυσμιακή αύξηση, εξαιτίας της αθρόας μετακίνησης του πληθυσμού του λεκανοπεδίου προς τα Μεσόγεια. Από το 1981 έως το 1991, ο πληθυσμός στα Μεσόγεια αυξήθηκε κατά 50%. Από το 1991 έως το 2001, κατά 40%. Η ίδια πληθυσμιακή αύξηση συνεχίζεται και σήμερα. Ειδικότερα όμως για τις δημοτικές ενότητες του Δήμου μας σύμφωνα με στοιχεία της απογραφής του 2001, ο Γέρακας αύξησε τον πληθυσμό του από 8.500 κατοίκους σε 13.900, η Παλλήνη από 10.900 σε 16.600 κατοίκους και η Ανθούσα από 2000 σε 3030 κατοίκους. Η συνεχιζόμενη ραγδαία πληθυσμιακή αύξηση αποτυπώνεται και στα σημερινά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για την οικοδομική δραστηριότητα. Την τελευταία δεκαετία χτίστηκαν στον Γέρακα 8000 νέες κατοικίες οι οποίες προστέθηκαν στις 5816 ήδη υπάρχουσες βάσει της απογραφής του 2001 και ωσαύτως στην Παλλήνη 2500 νέες κατοικίες που προστέθηκαν στις 5332 ήδη υπάρχουσες και στην Ανθούσα 300 νέες κατοικίες που προστέθηκαν στις 1078 ήδη υπάρχουσες και οι οποίες προβλέπεται ότι σύντομα θα διπλασιαστούν λόγω της ένταξης στο Σχέδιο Πόλης ολόκληρης της εδαφικής της έκτασης.
Σήμερα ο εκτιμώμενος πραγματικός πληθυσμός του Δήμου Παλλήνης ανέρχεται στις 80.000 κατοίκους περίπου.
Β . Στην δημοτική ενότητα Παλλήνης, το οικιστικό προφίλ της περιοχής βρίσκεται υπό διαμόρφωση αφού τα ¾ της περιοχής είναι σε διαδικασία ένταξης στο Σχέδιο Πόλης, κάτι το οποίο συνεπάγεται περαιτέρω αύξηση της οικιστικής ανάπτυξης .
Γ .Αναντίστοιχη και αντιστρόφως ανάλογη προς την πληθυσμιακή αύξηση, που έχει επιφέρει αναπόφευκτα και αύξηση του μαθητικού πληθυσμού, είναι η αύξηση των σχολικών μονάδων. Για τα Σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Γέρακα λειτουργούν έξι δημοτικά σχολεία στα οποία φοιτούν 1628 μαθητές. Στην Δημοτική Ενότητα της Παλλήνης λειτουργούν επτά δημοτικά σχολεία στα οποία φοιτούν 1313 μαθητές. Ήδη έχει καταγραφεί κορεσμός των σχολείων στις Δημοτικές Ενότητες Γέρακα και Παλλήνης. Έτσι το 3ο Δημοτικό Σχολείο Γέρακα λειτουργεί με 13 τμήματα αντί για 12 ,το 2ο και το 5ο Δημοτικό Σχολείο συστεγάζονται, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Παλλήνης με 15 τμήματα και το 3ο Δημοτικό Σχολείο Παλλήνης με 13 τμήματα. Εξαιτίας του κορεσμού των σχολείων η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης προτείνει την μετατροπή του 5ου Δ.Σ Γέρακα από 8/θ σε 12/θ και του 6ου Δ.Σ. Γέρακα από 7/θ σε 12/θ. Επιπρόσθετα, τέσσερα από τα εννέα νηπιαγωγεία στην Δημοτική Ενότητα Παλλήνης, στεγάζονται σε μισθωμένα ακίνητα, με σημαντικά κτιριακά προβλήματα. Αναφορικά με τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης , στα 10 Γυμνάσια του Δήμου Παλλήνης φοιτούν 1936 μαθητές και στα 7 Λύκεια φοιτούν 1620 μαθητές, με αντίστοιχο κορεσμό στα σχολικά κτίρια που τα στεγάζουν. Το 3ο Γυμνάσιο Παλλήνης στεγάζεται σε προκατ αίθουσες, το εσπερινό Λύκειο συστεγάζεται με το 1ο Λύκειο Παλλήνης, ενώ στην Δημοτική ενότητα του Γέρακα, το 3ο Γυμνάσιο συστεγάζεται με το 2ο Λύκειο Γέρακα.
Δ .Μια ιδιότυπη περίπτωση είναι η περίπτωση της Ανθούσας, για τα Σχολεία, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
- Το 2007 η ίδρυση και λειτουργία του Γυμνασίου της Ανθούσας, προέκυψε κάτω από συγκεκριμένες πραγματικές ανάγκες που αφορούσαν τόσο την πληθυσμιακή αύξηση της πόλης όσο και την καθημερινή μετακίνηση των μαθητών της περιοχής από τη Ανθούσα στο 3ο Γυμνάσιο Παλλήνης, που είχε αφενός οικονομικό κόστος και αφετέρου δημιουργούσε μεγάλη ταλαιπωρία στους μαθητές και τους γονείς τους. Σήμερα οι λόγοι αυτοί όχι μόνο δεν έχουν εκλείψει αλλά παρουσιάζονται με μεγαλύτερη ένταση λόγω της αύξησης του πληθυσμού κατά τα ανωτέρω. Το ενδεχόμενο συνένωσης του Γυμνασίου της Ανθούσας με άλλο σχολείο του Δήμου πρέπει να αποκλεισθεί σε κάθε περίπτωση γιατί το πλησιέστερο σχολείο υποδοχής, που είναι το 3ο Γυμνάσιο Παλλήνης βρίσκεται σε φάση επίλυσης του δικού του κτιριακού προβλήματος, αφού στεγάζεται εξ ολοκλήρου σε μεταλλικές αίθουσες ελαφρού τύπου του ΟΣΚ και σε άσχετο χώρο (επί της οδού Έντισον αντί για την περιοχή Βακαλόπουλου). Στον Γέρακα, το πλησιέστερο 3ο Γυμνάσιο όπως έχουμε ήδη προαναφέρει συστεγάζεται με το 2ο Λύκειο εκ του λόγου ότι στο κτίριο του 2ου Γενικού Λυκείου Γέρακα φιλοξενείται το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο - Λύκειο Γέρακα τα οποία δεν επαρκούν για τον αριθμό των μαθητών με αποτέλεσμα το μεν Καλλιτεχνικό να έχει στον αύλειο χώρο 4 μεταλλικές αίθουσες ελαφρού τύπου , το δε 3ο Γυμνάσιο και 2ο Λύκειο να έχουν 10 μεταλλικές αίθουσες ελαφρού τύπου οι οποίες απομειώνουν αισθητά τον αύλειο χώρο. Το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα θα πρέπει να φιλοξενήσει ( με αλλαγή ορίων εντός του Γέρακα )τους ήδη υπεράριθμους μαθητές της νέας σχολικής χρονιάς 2011-2012. Το 2ο Γυμνάσιο ωσαύτως είναι υπερπλήρες και πιθανόν να χρειασθεί και εκεί προσθήκη μεταλλικών αιθουσών ελαφρού τύπου. Επιπρόσθετα στο ιδιόκτητο κτίριο του Γυμνασίου της Ανθούσας υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης με δύο ακόμη αίθουσες ώστε η πλήρης σημερινή λειτουργία του να γίνει ακόμη πληρέστερη προς επίτευξη και υλοποίηση των εκπαιδευτικών στόχων που θέτει το Υπουργείο σας.
- Η γεωγραφική χωροθέτηση της Ανθούσας, η οποία βρίσκεται στους νότιους πρόποδες του Πεντελικού όρους και αγκαλιάζει τη ράχη Ντραφίου, περιβάλλεται από ρεματιές που αποτελούν τα φυσικά της σύνορα, ενώ διχοτομείται σε δύο μεγάλα τμήματα από το ρέμα της Ανθούσας, δεν επιτρέπει την συγχώνευση των σχολείων με οποιοδήποτε άλλο σχολείο του ενιαίου Δήμου, αφού είναι μια περιοχή απομακρυσμένη και δυσπρόσιτη από τις άλλες δύο Δημοτικές Ενότητες.
- Η αναπτυξιακή προοπτική της Ανθούσας με την επικείμενη ένταξη στο Σχέδιο Πόλης και την προβλεπόμενη πληθυσμιακή αύξηση, καθιστά επιβεβλημένη την συνέχιση της λειτουργίας των σχολείων και ειδικά του Γυμνασίου.
- Δεν υπάρχει αστική συγκοινωνία που να συνδέει την Ανθούσα με τα σχολεία των Δημοτικών Ενοτήτων της Παλλήνης και του Γέρακα και η μεταφορά των μαθητών με δαπάνη μισθωμένου λεωφορείου θα επιβαρύνει σημαντικά το κόστος λειτουργίας.
Από όλα τα παραπάνω προκύπτει αδιαμφισβήτητα ότι η πραγματική ανάγκη που σήμερα αποτυπώνεται, σύμφωνα με τα πληθυσμιακά δεδομένα του νέου Δήμου ΠΑΛΛΗΝΗΣ, είναι μόνο οι ιδρύσεις νέων σχολείων και σε καμία περίπτωση οι συγχωνεύσεις, ή ακόμη χειρότερα, η κατάργησή τους.
Ο Δήμαρχος Παλλήνης