ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ο Αναπτυξιακός & Επιστημονικός Σύνδεσμος Παλλήνης με την  συνεργασία και υποστήριξη του Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών και  των Οργανώσεων Πολιτών και Γονέων της περιοχής μας, διοργάνωσε επιστημονική ημερίδα στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας για το περιβάλλον.
 Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουνίου 2007 στο 1ο Δηµοτικό Σχολείο Παλλήνης  με τα παρακάτω θέματα :
  • Ανακύκλωση απορριµµάτων.
Εισηγητές :  - Στ. Κωνσταντούλας    Πρόεδρος Μαραθώνιας Διαδημοτικής Αναπτυξιακής Επιχείρησης 

                       - Ι. Σπηλιωτόπουλος     Δ/ντής Ανάπτυξης Σχεδιασμού και Τεχνικής Υποστήριξης Μ.Δ.Α.Ε.
  • Χ.Υ.Τ.Α (Χώροι Υγειονοµικής Ταφής Απορριµµάτων)
Εισηγητής :  - Π. Παντελάρας Διπλ. Χημ. Μηχ/κός, Εκπρόσωπος της Ομάδας Μελέτης του ΤΕΕ για τα    απορρίμματα στην Αττική
        • Είναι καθαρές οι παραλίες της Αττικής;
Εισηγητής :  Π. Χριστοδουλάκης  Χημικός – Γεωλόγος, Πρόεδρος ΠΑΚΟΕ
  • Ο ευρωπαίος πολίτης  και περιβάλλον
   Εισηγητής :  Δρ. Νίκος Γιαννής - ΜΚΟ Ευρωπαϊκή Έκφραση -  Πρόεδρος του Συλλόγου Ν. Βουτζά
H ημερίδα ξεκίνησε με ένα ευχάριστο συμβολισμό από τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της Παλλήνης. Το θεατρικό σκετσάκι που μας παρουσίασαν, αποτύπωνε με όμορφο και παραστατικό τρόπο  το πώς αντιλαμβάνονται τα παιδιά την ανακύκλωση. Απέσπασαν το ζωηρό χειροκρότημα από όλους τους παρευρισκόμενους, τόσο οι μικροί πρωταγωνιστές όσο και οι δάσκαλοι που προσπάθησαν να μεταδώσουν το νόημα και ανακύκλωσης στους αυριανούς πολίτες αυτής της χώρας. Συγχαρητήρια σε όλους λοιπόν.
Ακολούθησε  ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αναπτυξιακού και Επιστημονικού Συνδέσμου κ. Θεόδωρος Σταματίου ο οποίος στην σύντομη τοποθέτησή του τόνισε:
            “Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου ο Αναπτυξιακός και Επιστημονικός Σύνδεσμος της πόλης μας σε συνεργασία με Επιστημονικούς Συλλόγους και με άλλες  Οργανώσεις Πολιτών της  περιοχής μας, πραγματοποιεί την σημερινή ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ θέλοντας να συμβάλλει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην επίλυση προβλημάτων των Ο.Τ.Α. της Ανατολικής Αττικής.
Στην συνέχεια ακολούθησε η κεντρική εισήγηση από τον Γραμματέα του Αναπτυξιακού και Επιστημονικού Συνδέσμου κ. Κ. Ρίπη, με την βοήθεια του Μέλους του Δ.Σ, καθηγητή κ. Ι. Μουρμούρη, η οποία ήταν εστιασμένη στα θέματα της ανακύκλωσης και των ΧΥΤΑ στην περιοχή μας. Η παρουσίαση αυτή αποτελούσε τον προπομπό στην όλη ημερίδα και έδινε κατ΄ αρχάς στο ακροατήριο μια συνολική εικόνα για τα θέματα που θα ακολουθήσουν και θα παρουσιαστούν από τους προσκεκλημένους εισηγητές, με τη χρήση εποπτικών μέσων, αλλά και ταυτόχρονα παρουσίαζε και τις επίσημες θέσεις του Επιστημονικού μας Συνδέσμου.
Στο πρώτο θέμα,  παρουσιάστηκαν δύο video που αποτύπωναν τις προσπάθειες που γίνονται σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανακύκλωση, όπου η δύναμη της εικόνας ερμήνευε πολύ πειστικά τις προσπάθειες των υπαλλήλων μιας εταιρείας να ανακυκλώσουν τα παραγόμενα προϊόντα από την καθημερινή τους εργασία και πως αυτή η προσπάθεια σκόνταφτε στους ασυνείδητους υπάλληλους του Δήμου οι οποίοι απλά τα έριχναν όλα στον ίδιο κάδο κατά την μεταφορά τους. Μας προβλημάτισε το διάγραμμα που παρουσίαζε  την θέση μιας μεγάλης χώρας όπως η Αγγλία η οποία βρίσκεται στην 13η θέση στον Πίνακα των χωρών με πρόοδο στην ανακύκλωση αλλά και την Ελλάδα στην 14η.

 Στο 2ο video παρουσιαζόταν η προσπάθεια μιας ομάδας νεολαίων να μας πείσει παίζοντας μπάσκετ και στοχεύοντας τον σωστό κάδο απορριμμάτων, πως, αν θέλουμε, αφιερώνοντας μόλις 1 δευτερόλεπτο από τον χρόνο μας, μπορούμε να συμβάλλουμε στην σωτηρία του πλανήτη μας. Το οπτικοποιημένο υλικό που χρησιμοποιήθηκε επελέγη μέσα από ερασιτεχνικά video ευαισθητοποιημένων πολιτών από διάφορες χώρες της Ευρώπης, και έγινε, γιατί θέλαμε να περάσουμε το μήνυμα της δύναμης που έχει στις μέρες μας η οριζόντια μετάδοση της πληροφορίας μέσω των blogs από το Internet. Όλοι μας έχουμε πρόσβαση στην πληροφορία, αρκεί να το θέλουμε.

 
Στο δεύτερο θέμα  της κεντρικής εισήγησης,  που αφορούσε στην δημιουργία  ΧΥΤΑ στην περιοχή μας, συγκεντρώθηκαν με την βοήθεια πολλών και καλών φίλων του επιστημονικού Συνδέσμου από όλη την Αττική, στοιχεία από τις μελέτες αλλά και επιστημονικές ημερίδες που έχουν γίνει πάνω στο θέμα αυτό, την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, τα οποία στο σύνολό τους μας οδηγούν στα πρώτα συμπεράσματα που μπορούμε να αποκομίσουμε.
1.   Συμπεράσματα από την επιστημονική ημερίδα του 2005 στο ΕΒΕΑ με θέμα « Διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική – Λύσεις ή αδιέξοδα»
  • η μελέτη του ΕΣΔΚΝΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων που πραγματοποιήθηκε με υπευθυνότητα και με καθαρή επιστημονική προσέγγιση υπέδειξε την περιοχή της Ριτσώνας για χωροθέτηση του χώρου υγειονομικής ταφής,
  • όλες οι επιστημονικές έρευνες σε περίπτωση ολικής διαχείρισης των απορριμμάτων εντός της Αττικής, αναφέρονται σε εναλλακτικές μορφές διαχείρισης και όχι στον ενταφιασμό,

2.   Συμπεράσματα από την πρόσφατη Μελέτη (Φεβρουάριος 2007) του Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Οικονομόπουλου


Η διαμόρφωση ενός σχεδίου διαχείρισης των Ανακυκλώσιμων Στερεών Αποβλήτων σε Εθνικό, αντί σε Περιφερειακό ή Νομαρχιακό επίπεδο παρέχει καλύτερες δυνατότητες χωροθέτησης και αξιοποίησης των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και διάθεσής των  και ως εκ τούτου επιτρέπει τη διαμόρφωση ορθολογικότερων λύσεων από περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική σκοπιά.
 Για το σκοπό αυτό, ιδιαίτερα ρεαλιστική και γρήγορα εφαρμόσιμη θα ήταν η προώθηση μιας κεντρικής, εκτός Αττικής Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων, η οποία, μαζί με την υφιστάμενη εγκατάσταση αερόβιας Μηχανικής Βιολογικής Επεξεργασίας της  Δ. Αττικής, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τόσο την Αττική όσο και ευρύτερες περί αυτήν περιοχές.
   Πρόταση, αντί της πληθώρας των υφιστάμενων και προβλεπόμενων ΧΥΤΑ, στην ίδρυση και λειτουργία ολιγάριθμων, κεντρικών εγκαταστάσεων σε ιδιαίτερα κατάλληλες θέσεις, όπως φαίνεται στο προηγούμενο σχήμα.
Με αυτό τον τρόπο  τα Ανακυκλώσιμα Στερεά Απόβλητα  θα μεταφέρονται στις κεντρικές αυτές εγκαταστάσεις με ένα ολοκληρωμένο δίκτυο οδικής, σιδηροδρομικής και ακτοπλοϊκής μεταφοράς  που είναι βέβαιο ότι μπορεί να εξυπηρετήσει το σύνολο της Ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και την πλειονότητα των νησιών με οικονομικά βέλτιστο τρόπο.

3.   Μελέτη   ΙΣΤΑΜΕ (Απρίλης 2007)
  • Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα σκουπίδια. Προτείνεται ανακύκλωση, διαλογή στην πηγή και θερμική επεξεργασία, ώστε να μειωθεί στο 80% ο όγκος των απορριμμάτων που θα καταλήγουν σε ταφή.
  • Ακόμα και αν δοθεί το πράσινο φως από το ΣτΕ για τους τρεις χώρους που έχουν επιλεγεί (Φυλή, Κερατέα και Γραμματικό), θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα για μια πενταετία και θα χρειαστεί να αναζητηθούν νέες λύσεις σε μια κορεσμένη Αττική.

4.  Το τελευταίο ψήφισμα του Νομαρχιακού μας Συμβουλίου που ΟΜΟΦΩΝΑ


  •  Καταδικάζει τις πολιτικές επιλογές εκείνων που θεωρούν την Αττική τον σκουπιδότοπο της Αθήνας
  • Στηρίζει τις ομόφωνες προσφυγές των Δ.Σ.  εναντίον της δημιουργίας ΧΥΤΑ στη Κερατέα και το Γραμματικό

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των προσκεκλημένων εισηγητών με βάση το πρόγραμμα της ημερίδας και συνοπτικά παρατίθενται τα συμπεράσματά τους.


  •  Ανακύκλωση απορριµµάτων.
Εισηγητής :  - Στ. Κωνσταντούλας    Πρόεδρος Μαραθώνιας Διαδημοτικής Αναπτυξιακής Επιχείρησης

 

Ο κ. Κωνσταντούλας μας παρουσίασε αναλυτικά και πολύ παραστατικά το πρόγραμμα ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών για τα Απόβλητα Συσκευασίας στους  Δήμους που συνεργάζονται με τη ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ A.E.   «Εγώ ανακυκλώνω, τα σκουπίδια μου μειώνω».
Αναφέρθηκε στο πλήθος των ανεξέλεγκτων χωματερών (~1200), που βρίσκονται στα δάση χωράφια, ρεματιές και ποτάμια. Στον  κίνδυνο πυρκαγιών που πολλές φωτιές ξεκινάνε από σκουπιδότοπους μέσα στα δάση.

Κάλυψε αποτελεσματικά και με απλά παραδείγματα όλα τα στάδια της ανακύκλωσης σηματοδοτώντας την έναρξη και στη περιοχή μας του προγράμματος της ανακύκλωσης.

  
  • Χ.Υ.Τ.Α (Χώροι Υγειονοµικής Ταφής Απορριµµάτων)
Εισηγητής :  - Π. Παντελάρας Διπλ. Χημ. Μηχ/κός, Εκπρόσωπος της Ομάδας Μελέτης του ΤΕΕ για τα    απορρίμματα στην Αττική
Ο κ. Παντελάρας, εκπροσωπώντας τον Πανελλήνιο Σύλλογο Χημικών Μηχανικών, μας παρουσίασε, εκ μέρους της Ομάδας Μελέτης του ΤΕΕ για τα απορρίμματα στην Αττική, τα συμπεράσματά της.
  • Η σύγχρονη αντίληψη για τη βιώσιμη ανάπτυξη έχει επιβάλει την υιοθέτηση ορισμένων γενικών αρχών πάνω στις οποίες στηρίζονται οι επί μέρους περιβαλλοντικές πολιτικές που με τη σειρά τους οφείλουν να ενσωματώνονται στις τομεακές αναπτυξιακές πολιτικές.  Στο πεδίο των αποβλήτων, και ειδικότερα των στερεών αποβλήτων, βασική αρχή και κατεύθυνση είναι: η αποφυγή και η μείωση της παραγωγής απορριμμάτων μέσα από την χρήση νέων τεχνολογικών μεθόδων καθώς και αλλαγών στις κοινωνικές συμπεριφορές και νοοτροπίες. Αυτό σημαίνει ότι η πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων δεν είναι μόνον αντικείμενο μιας τεχνικής διαδικασίας αλλά ευρύτερα είναι θέμα κοινωνικής και πολιτικής συμπεριφοράς.

  • Στη χώρα μας, μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκε το νομοθετικό πλαίσιο και ο σχεδιασμός για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου και σύγχρονου προγράμματος αντιμετώπισης σε εθνικό επίπεδο που θα δίνει λύσεις στα προβλήματα και θα παρακολουθεί διαχρονικά τις τάσεις και τις εξελίξεις όπως αυτές διαμορφώνονται.  Η σημασία των εξελίξεων αυτών γίνεται περισσότερο κατανοητή αν αναλογισθούμε την υπάρχουσα κατάσταση στην Ελλάδα, όπου τα απορρίμματα συνιστούν ακόμα απειλή για την υγεία και μια από τις κύριες πηγές περιβαλλοντικής υποβάθμισης τόσο στον αστικό όσο και στον αγροτικό χώρο.
        • Είναι καθαρές οι παραλίες της Αττικής;
Εισηγητής :  Π. Χριστοδουλάκης  Χημικός – Γεωλόγος, Πρόεδρος ΠΑΚΟΕ

Ο κ. Χριστοδουλάκης μας παρουσίασε στοιχεία από την πρόσφατη έρευνα  του ΠΑΚΟΕ για τις κατάλληλες και ακατάλληλες θαλάσσιες περιοχές κολύμβησης, στον  αργοσαρωνικό, κορινθιακό και νότιο ευβοϊκό, όπως προκύπτουν από μετρήσεις που έχουν γίνει κατά την περίοδο (Απριλιος - Μαιος 2007).
Το ΠAKOE προχώρησε και φέτος, για 28η χρονιά, στην πραγματοποίηση εκτεταμένων δειγματοληψιών από 221 παραλίες. Με γνώμονα τα αποτελέσματα αυτών των μετρήσεων και την εμπειρία του, έκανε μια κατανομή στις παραλίες χαρακτηρίζοντάς τις Κατάλληλες (Κ) για κολύμβηση και (Α) Ακατάλληλες.

Την έρευνα διεξήγαγε το ΠΑΚΟΕ από τις 1 Απριλίου έως τις 15 Μαΐου.

- Ανατολική Αττική από τον Σχοινιά έως το Λαύριο κρίθηκε το 61% των ακτών ακατάλληλο σε σύνολο 42 ακτών που αναλύθηκαν, επίσης ακατάλληλο είναι σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ και το λιμάνι της Ραφήνας, σε όλο το μήκος της εξωτερικής πλευράς του και η περιοχή Ασωπού ποταμού, 200 μέτρα εκατέρωθεν της εκβολής του.

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση, οι αρμόδιες Διευθύνσεις των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι λιμενικές αρχές και ο ΕΟΤ υποχρεούνται να συνεργασθούν για την εφαρμογή ανασταλτικών μέτρων, με ιδιαίτερη έμφαση στη σήμανση περί της ακαταλληλότητας των ακτών κολύμβησης.

Όλα τα στοιχεία μπορεί να τα βρείτε και στην ιστοσελίδα του ΠΑΚΟΕ, στη Δ/νση : (http://www.pakoe.gr/profile_gr/index.htm).
  • Ο ευρωπαίος πολίτης  και περιβάλλον
Εισηγητής :  Δρ. Νίκος Γιαννής - ΜΚΟ Ευρωπαϊκή Έκφραση -  Πρόεδρος του Συλλόγου Ν. Βουτζά

Στα πολλά και ενδιαφέροντα που ανέφερε στην εισήγησή του ο κ. Γιαννής, αναφορικά με την περιβαλλοντική εκπαίδευση συνοψίζουμε τα εξής :

Κάποιες μετρήσεις αξιολόγησης της πορείας των προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης έχουν δείξει ότι, αρκετοί από τους διαθέσιμους πόρους έχουν σπαταληθεί, αφού οι μαθητές έξω από την τάξη τους, αδυνατούν να συνδέσουν την ατομική συμπεριφορά τους με τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Επίσης, αν και υπάρχουν τύποις πολλές επιστημονικές προσεγγίσεις στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της Π.Ε., είτε δεν λαμβάνονται υπόψη για την παραπέρα πορεία της, είτε γίνονται περιστασιακά, με μικρό δείγμα και για μικρό χρονικό διάστημα. Έτσι, τα στοιχεία που προκύπτουν είναι αμφιλεγόμενα, έως και ανώφελα.
Το πλέον σοβαρό όμως θέμα συνδέεται με το γεγονός ότι οι μαθητές πολύ γρήγορα αποσυνδέουν την περιβαλλοντική εκπαίδευση από την προσωπική ευθύνη. Αυτό το γεγονός είναι όντως εξαιρετικά ανησυχητικό.

Επικουρικά με την Π.Ε. αυτοί που συνήθως πασχίζουν για ένα καλύτερο αύριο είναι οι κατά τόπους ενώσεις-πρωτοβουλίες πολιτών, οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες για τη ρύπανση και τα σκουπίδια, τις καθαρές παραλίες και αμμουδιές, τα ψάρια και τα πουλιά, τα ενδημικά φυτά, τα γύρω οικοσυστήματα, τον πλανήτη Γη εν γένει.

Όσοι ασχολούνται με την Π.Ε. οφείλουν να εξετάζουν ρεαλιστικά τις μεθόδους τους, να φέρνουν τα περιβαλλοντικά ζητήματα πάντοτε στην επιφάνεια, στο άπλετο φως. Να ενθαρρύνουν πάντοτε όχι τη μεμονωμένη δράση, αλλά τη συλλογική προσπάθεια.
Να αυξήσουν, την ευαισθητοποίηση της οικογένειας, των γνωστών και φίλων, της γειτονιάς, της κοινωνίας. Να οικοδομήσουν και να δημιουργήσουν μετρήσιμες αλλαγές.

Οι στόχοι της Π.Ε., δεν ολοκληρώνονται από τη μια [}ίρα στην άλλη, στην πορεία ενός ή περισσότερων σχολικών ετών. Οι στόχοι της Π.Ε., καλύπτουν ένα μεγάλο πλέγμα δραστηριοτήτων χωρίς ημερομηνία λήξης. Είναι τρόπος ζωής και συμπεριφορών προς το περιβάλλον, μέσα στο οποίο ζούμε όλοι. Δεν αφορά μόνο στο τώρα, αλλά και στο αύριο και στο μεθαύριο.
Οι εκλεκτοί πανεπιστημιακοί καθηγητές και ερευνητές αφού ανέπτυξαν τα θέματα απάντησαν σε όλα τα ερωτήματα.
Στην ημερίδα σύντομες τοποθετήσεις έκαναν:
Οι  Βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής κ.κ. Βρεττός, Οικονόμου,  Παπαηλίας, Χριστοφιλοπούλου,  ο Δήμαρχος Παλλήνης κ. Σπύρος Κωνσταντάς , ο Πρόεδρος της Κοινότητας Γραμματικού κ. Ν. Κούκης και ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών κ. Γ. Ηλιόπουλος.
Παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος κ.  Μάκαρης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Παύλου, Ζηνέλη, Γκοτσόπουλος, Μπουντουβάς, Α. Πουλάκη από το Δ.Σ Πικερμίου και ο π. Γ.Γ. Αθλητισμού κ. Έξαρχος.

Εκπρόσωποι του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α’θμιας Εκπαίδευσης κ.κ. Γκούμας, Σεχίδης.

 Εκπρόσωποι Οργανώσεων Πολιτών των Ο.Τ.Α. Γέρακα, Γλυκών Νερών, Παλλήνης και Ανθούσας.
Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και ολόκληρο το Δελτίο Τύπου θα τα βρείτε σε ηλεκτρονική μορφή στις ιστοσελίδες :
Τα videos που παρουσιάστηκαν για την ανακύκλωση θα τα βρείτε στις Δ/νσεις :

ΜΕ ΦΙΛΙΚΟΥΣ  ΧΑIΡΕΤΙΣΜΟΥΣ

 ΓΙΑ ΤΟ ΔIΟIΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΠΡΟΕ∆ΡΟΣ : ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ ΘΕΟ∆ΩΡΟΣ 6932484338